Säker träning

Träning och fysisk ansträngning är utan tvekan mycket bra för hälsan. Tyvärr så kan det dock även innebära vissa risker för skador och sjukdomar. I denna artikeln skall vi gå igenom vad du behöver tänka på för att göra din träning så säker som möjligt.

Uppvärmning

Den kanske vanligaste typen av träningsskada är sträckningar och liknande muskel och ledskador. För att minimera risken för detta så är det viktigt att innan träningen värma upp kroppen genom lite konditionsträning. Se även till att mjuka upp kroppen genom stretchövningar. På så sätt förbereder du dina muskler för den senare hårdare träningen.

Första hjälpen på plats

Att träna innebär påfrestning på kroppen. Detta gör att det ibland kan vara en utlösande faktor för underliggande hjärt och kärlproblem, något som i värsta fall kan leda till hjärtstopp. Detta har uppmärksammats extra i samband med uthållighetslopp så som Vasaloppet och maraton då det finns en kraftig överrepresentation av dessa händelser. Även om detta inte är vanligt så är det viktigt att vara redo. Undersök om ditt gym har någon hjärtstartare och om inte, uppmuntra dem att skaffa en. Hjärtstartare har visat sig  kraftigt öka chansen av överleva ett hjärtstopp.

Tillräckligt med vätska

Uttorkning är en annan mycket vanligt problem för de som tränar och tävlar i tuffa idrotter. Se till att dricka tillräckligt mycket vätska när du tränar då man snabbt kan göra sig av med väldigt mycket vatten på kort tid genom att svettas. Detta är extra viktigt om man anstränger sig i varmt väder. Vid löpning så bör man alltid bära med sig vätska så att man allt eftersom kan fylla på sina reservoarer.

Välj rätt träningstyp

Även om man lätt kan bli lockad att börja springa ett maraton på direkten i sin träning så är det viktigt att starta träningen på en hälsosam nivå. I vissa fall så som vid förkylning så bör man helt och hållet avstå från att träna då detta kan leda till att sjukdomen förvärras. I andra fall så som vid kraftig övervikt kan det vara bra att undvika till exempel löpning då det ger ökad påfrestning på lederna. Speciellt om man upplever smärtor i knäna. Genom att lägga upp ett träningsschema där utmaningen ökar allt eftersom så kan man på ett mycket mer hälsosamt sätt nå sina mål.