Det var inte så länge sedan många av oss trodde att avslappning var bättre än aktivitet under graviditeten. Men åtskilliga studier och undersökningar har visat att träning under graviditeten har en mängd fördelar. Här tipsar vi om hur man vad man ska tänka på under de kommande nio månaderna.
Månad 1-3
Som så mycket annat graviditets- och kroppsrelaterat brukar man även titta på träningen utifrån hur långt gången graviditeten är. Den första trimestern kan man på många sätt träna som man brukar. Dock bör man undvika kontaktsporter som kampsport där man tävlar direkt mot andra eller sparring där slag eller sparkar mot kroppen förekommer. Något man dock har nytta av är att träna upp sina djupa bålmuskler. MåBra har fyra bra övningar för detta.
Månad 4-6
Under andra trimestern har magen börjat växa men är ännu inte allt för stor. Nu kan det börja vara dags att tänka på att skaffa lite gravidspecifika träningskläder för att fortsätta vara bekväm under träningspasset. En del hormonförändringar i kroppen betyder att bäckenet har börjat mjukas upp och övningar som försöker utnyttja ens maximala rörelseomfång kan därför göra mer skada än nytta. En rad andra sorters träning bör även undvikas:
- Övningar där man ligger på rygg.
- Övningar där man står på ett ben.
- Tunga styrketräningsövningar.
- Alla former av hopp.
- Lyfta tungt över huvudet.
- Armhävningar på tårna.
Månad 7-9
Slutligen i tredje trimestern är det viktigare än någonsin att man lyssnar på kroppen och inte tvingar den till att träna när den säger emot. Stabilitet är ett ledord man alltid bör ha i åtanke under dessa månader. Träning med hjälp av maskiner är många gånger väldigt fördelaktigt då det hjälper till att hålla bäckenet stadigt. Inkluderar sitsen ryggstöd bör man se till att båda skulderbladen har kontakt med det och även pressa in ländryggen mot stödet. Ryggträning är varmt rekommenderat då det ger bättre hållning och ger en bättre möjlighet att orka med allt lyftande och bärande man kommer att göra den första tiden efter förlossningen.