Det är många som yrkar på att du ska träna i din egen takt och vara försiktig. Men det gäller bara i början. Har du tränat i några månader ska du sluta vara rädd, du känner din egen kropp vid det här laget. Hård träning har flera fördelar och så länge du tänker på säkerheten och är medveten om riskerna, rekommenderar vi att träna hårdare.
Träning och sjukdom
En studie från Lunds Universitetssjukhus tillsammans med Cancerfonden har funnit att hård träning kan vara nyckeln till att hålla sig piggare under behandlingstiden. De tunga medicinerna och strålningen gör att majoriteten behöver sjukskriva sig och lider av så kallad ”fatigue” då de inte orkar någonting. Hård träning två gånger veckan har visat ge goda resultat, även för dem som känner sig trötta. Väl på plats i gymmet blev de piggare under hela passet och kände sig mycket bättre efter träningen var över.
Säkerhetsåtgärder på plats
Se till att du har de rätta säkerhetsåtgärderna när du ska träna hård och intensivt. Det kan vara allt från första hjälpen-kit i badrumsskåpet till att köpa en hjärtstartare utifall det värsta tänkbara skulle hända. Många går omkring med försvagat hjärta utan att veta om det. Intensiv hårdträning kan vara en utlösande faktor som leder till hjärtstillestånd hos en liten del av befolkningen. Även de som tränar hårt under flera år kan få problem med hjärtflimmer så det gäller att du håller koll på din egen puls och göra årliga hälsokontrollera. Fördelarna är som sagt många vid hård träning, men det betyder inte att den är utan risker.
Kortare pass och mer njutning
De som tränar hårdare och intensivare njuter mer av sin träning än de som håller en lägre intensitet. Intensiv träning är kortare så i det långa loppet är det lättare att ha en kortare rutin än en lång och utdraget såsom en timmes långpromenad om dagen. Det är lättare att genomföra 20 minuters intensiv cykling eller tung styrketräning. Hårt arbete utlöser endorfiner och adrenalin, två ämnen som får oss att må bra och känna oss lyckliga samt oövervinneliga.